Sjakkdrama i lufta

Dennis Storhøi ingre

Atter en gang noen linjer fra 10.000 fot i sete 21 C på vei fra Praha til Oslo.

Illustrasjoner: Mathias Storhøi

Skrevet november 22, 2013 av Dennis Storhøi

Vært en tur for å spille inn en scene  i tv serien Kampen om Tungtvannet som kommer på NRK en gang neste år. Spennende historie, spennende manus, spennende skuespillere.

Fest setebeltet, skiltet slukkes og jeg gleder meg til kaffe.  Mannen ved siden av meg bretter sammen avisen, slår ned bordet og begynner flyå dykke i vesken ”under stolsetet foran dem”. Et bilde av Lahlum i  intens diskusjon på forsiden av en avis stirrer mot meg fra det ledige setet mellom oss. På forsidene av absolutt alle avisene rundt meg er det Magnus Carlsen som dominerer. Ja visst, jeg skjønner jeg har vært litt ute av virkeligheten noen dager, og nå er det uten tvil sjakk som gjelder i Norge. Vichy ser ikke helt fornøyd ut fra det jeg kan se, så jeg antar det går bra med vår alles Magnus.

 

Svenske

Illustrasjon: Mathias Storhøi

For å kanskje få noen oppdateringer snur jeg meg spørrende  til sidemannen på 21 A, som har slått opp Mac en og begynt å ….ja nettopp…spille sjakk på skjerm.

”Unnskyld, sier jeg … vet du om”….

Han ser lenge på meg med et interessert blikk og peker ned på Lahlum. «Är du norsk?»

Flyvertinnen får kortet mitt og begynner og slå inn på terminalen..

«Har ni lust at  spela me’ mej,» spør han….? Og peker ned i vesken.

I samme øyeblikk får jeg en kaffe i hånden…

«Ja.. jeg er vel ikke så veldig bevandret i sjakk,» sier jeg noe motvillig.

Men han hører ikke hva jeg sier og blir borte på nytt i vesken” i stolsetet foran seg”.

Opp kommer et sjakkbrett som han møysommelig legger i sete 21B og begynner og sette opp brikkene. «Jøss», sier jeg, «det må jeg si.»

Jag vil ha hvit sier han. Ni nordmenn ska inte få alt som ni vil. Han setter i gang en klokke på Sjakk Appen på sin Iphone….

Magnus spiller sjakk

Illustrasjon: Mathias Storhøi

Han flytter vrinskende hesten fra1b til 3c.  Jeg tar nølende en svart bonde fra 2d til 4d.

Han ser lenge på meg før han flytter en ny hest fra 1g til 3f og ser triumferende på meg. «Inte så lett at vara norrmann nu serru?» Han slår meg lett på skulderen så kaffen skvalper.

Nå er det meg som prøver en svart hest fra 1b til 3c. Han grynter. ”Men oljan tar snart slut ,så fan», sier han og flytter sin hvite bonde fra 1d til 4d. Jeg flytter fra 1e til 3e. Hans bonde går også fra 1e til 3e mens han snyter seg hardt og flytter bonde fra 3e til 4e. Nå tar jeg en spansk en og flytter en bonde fra 4d til 5d.

Det blir helt stille en lang stund mens han ser på meg og flytter en hvit hest fra 3e til 4a.

«Sjakk», sier jeg, og flytter en knekt fra f1 til 5b.

Nå blir det helt stille i kabinen. Flyvertinnen lister seg forbi og tar med seg kaffekoppen i slengen og hvisker ”Dere må slå opp bordet foran dere.»

Min Svenske  sidemann er helt taus nå.

Hvit i ansiktet snur han seg mot meg og hveser;

«Men ni har fan inte Zlatan!!!»