Fra treningsleir til intensivavdelingen

VibekeSYK

- Enten var jeg fryktelig dårlig trent eller så ble jeg hardt straffet for et offensivt og motivert hode som liker og sprenge grenser. Uansett angrer litt nå her jeg ligger på intensiven med full overvåkning...

Skrevet mai 13, 2014 av Vibeke Skofterud

Flying start sa du?

Etter mange runder og stor tankevirksomhet ble valget tatt om og fortsette en karriere med ski på beina der jeg fortsatt er overbevist om at mine beste renn ligger forran meg. Jeg var mentalt og fysisk tom på motivasjon når så mye sykdom skader kom og jeg ikke fikk gjennomført planen jeg ville denne sesongen. Kneskaden er i ferd med og trenes opp og har hatt  stor fremgang siste 4 uker. Jeg har sakte men sikkert bygd meg opp og kjent at helsen begynner å falle på plass. Gnisten til å jobbe videre for utvikling i sporet er virkelig 100 prosent tilstede igjen og med signering for nytt lag er motivasjonen på topp.

Første samling med Team Centric gjorde vi unna forrige uke. For en gjeng! For en inspirasjon og for en offensiv treningsmentalitet. Nytenkende og på ingen måte redde for og tenke utenfor a4-boksen. Jeg ble lett revet med på nye øvelser. Med livet som innsats bokstavelig talt skulle øvelsene og turene gjennomføres.

– Enten var jeg fryktelig dårlig trent eller så ble jeg hardt straffet for et offensivt og motivert hode som liker å sprenge grenser. Jeg fikk hvertfall ryddet i mine egne overbevisninger om hva som er mulig og uttrykket sprenge grenser fikk definitivt en ny betydning.

Uansett angrer litt nå her jeg ligger på intensiven med full overvåking…

Hurra for det…

Jeg er ikke kjent til for å være den mest ivrige på og rense sår og være redd for flis i finger’n, men jeg ble ganske bekymret da armene mine ble til lårstørrelse nærmest over natta. Huden glinset og var sprekkeferdig.  Jeg dro til min gode venn og lege Erik – som alltid stiller opp uansett og han anbefalte blodprøver på Drammen sykehus. Dro ned og siden har jeg ligget her under full overvåkning på intensivavdelingen. Diagnosen er at jeg ble rammet av rabdomyolyse.

Hva er rabdomyolyse?Rabdomyolyse betyr direkte oversatt akutt ødeleggelse og vevshenfall av tverrstripet muskulatur særlig i armer og bein. Innholdet i muskelcellene lekker ut i blodet: elektrolytter (eks. kalium og kalsium), myoglobin (et nedbrytningsprodukt av muskelprotein) og andre proteiner. Flere av proteinene kan påvises i blodprøve, og en vil kunne måle sterkt forhøyede verdier av disse proteinrestene. Denne plutselige og store utskillelsen av «avfall» fra døde muskelceller kan gi fra bagatellmessige til livstruende forandringer i kroppen. I praksis har jeg nesten trent på meg nyresvikt. Hurra for det!

Men nå er jeg på bedringens vei, og som alltid kommer jeg fryktelig tilbake.